388 poze   47794 vizite

bolile pasarilor

Coccidioza

Patogeneza:
Coccidioza este o boala raspandita peste tot in lume si fara indoiala afectiunea parazitara cea mai importanta la pasari. Marea majoritate dintre coccidii fac parte din genul Eimeria, protozoare care prezinta un ciclu de viata in interiorul si altul in afara gazdei, transmiterea bolii facandu-se prin oochisti. Odata ingerati, acesti oochisti sub actiunea chimico-enzimatica a sucurilor digestive elibereaza sporozoitii ce invadeaza mucoasa intestinala. Urmatoarea faza de dezvoltare este inmultirea asexuata in urma carora rezulta merozoitii resposabili de distrugerea celulara si simptomatologia clinica. Dupa o complexa faza de inmultire sexuata ciclul evolutiv se inchide cu formarea de oochisti. Acestia ajung in materiile fecale si devin patogeni doar dupa sporulare. Oochistii sporulati sunt extrem de rezistenti la conditiile de mediu, putand supravietuii luni sau ani. Sunt deasemena rezistenti la marea majoritate a dezinfectantelor. Temperaturile mai ridicate de 60 si cele sub 0 grade Celsius sunt potential letale, la fel ca si un mediu uscat. Eimeriile sunt relativ specifice pentru fiecare gazda, in sensul ca fiecare specie este parazitata de una, doua specii. Asta inseamna ca gainile, ratele, gastele bolnave de coccidioza nu vor infecta si canarii de exemplu.
Epidemiologie:
Factorii importanti de retinut in epidemiologia coccidiozei sunt:
- oochistii rezista in mod indelungat in mediul ambiant;
- puilor nu li se transmite imunitatea materna;
- gravitatea infectiei este data de numarul oochistilor ingerati si speciei de Eimeria;
- imunitatea se dobandeste in mod secundar bolii si este mentinuta prin reinfestari continue;
- exista forme de coccidioza secundare infectiilor bacteriene;
- intr-o crescatorie infestata, pasarile sunt parazitate de coccidii aflate in toate fazele ciclului lor evolutiv.
La canari, ca si la alte pasari de colivie, formele acute de coccidioza sunt rare, mai frecvente fiind manifestarile subacute sau cronice care decurg fara simptomatologie evidenta. Momentul cel mai critic in care se poate contacta boala este intarcarea puilor, cand acestia sunt introdusi in voliere comune pentru a exersa zborul. Practic intre 5 si 10 saptamani puii sunt expusi contagiului deoarece traiesc in voliere in grupuri comune, fiind suficient un singur cuib infectat de catre femela care ii hraneste.
Simptomatologie:
Simptomele care apar sunt nespecifice, generice: scadere progresiva in greutate, umflarea penelor, scaderea performantelor productive si reproductive si diaree putin evidenta.
Se disting doua forme de Coccidioza intestinala si cecala.
Coccidioza intestinala: Este caracterizata de o enterita catarala seroasa care poate cuprinde intreg intestinul. Dejectiile sunt fluide, sero-catarale, rar sanguinolente de culoare albicioasa putand contine mici cantitati de mucus. Penajul din jurul cloacei se aglutineaza, iar abdomenul se tumefiaza. Apare asa numita diaree alba, spre deosebire de cea rosie din Coccidioza cecala. Diareea nu este grava si poate fi confundata cu o enterocolita sau un sindrom al fecalelor moi. O caracteristica interesanta este alternanta momentelor cu diaree grava cu emisii de fecale aproape normale, in relatie directa cu ciclul evolutiv al parazitului. Confirmarea diagnosticului se face prin punerea in evidenta a coccidiilor la examenul microscopic al dejectiilor proaspete.
Coccidioza cecala: Forma cea mai grava, fiind caracterizata de o diaree hemoragica in care dejectiile lichide sunt transformate in sange. Este rara la Passeriforme, mai frecventa la pui, putand sa se manifeste uneori inaintea perioadei de intarcare.
Preventie si tratament:
Unicele medicamente compatibile cu canarii sunt analogii de tiamina printre care si amprolium, sigur si lipsit de toxicitate singura problema fiind dozarea corecta.
In terapie sunt disponibile trei tipurie de produse:
1. Sulfamidicele - fiind eficace urmatoarea asociere: Diaverdina1%+Slfadimetossina1%+Sulfachinossalina2% in doza de 5ml/l apa de baut timp de 5-6 zile
2. Amprolium – care datorita lipsei de toxicitate poate fi folosit pe durata mai lunga. Este folosit atat in preventie cat si in tratament. Amprol-sol 12% - in doxe cuprinse intre 2-4 ml/l apa de baut timp de 6/8 zile in functie de gravitatea bolii.
3. Toltrazuril – ultima dintre moleculele anticoccidice activa pe toate formele de coccidii(Eimeria, Isospora, Atoxoplasma).
Caracteristicile sale cuprind:
- eficacitate pe toate genurile de coccidii;
- actioneaza in toate stadiile intracelulare din ciclul de viata al coccidiilor;
- larga arie de siguranta;
- inducerea imunitatii;
- actiune anticoccidica rapida intre 2 si 4 zile;
- compatibilitate cu alte medicamente utilizate in canaricultura;
- fenomene tardive de farmacorezistenta.
Baycox – aceasta este denumirea comerciala este solubil in apa si se administreaza in doza de 2ml/l apa timp de 2 zile. In formele grave tratamentul se va repeta dupa o pauza de 3 saptamani pentru inca 2 zile.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.